Cyberaanvallen halen het nieuws tegenwoordig steeds vaker. Alle bedrijven die gebruik maken van persoonsgegevens zijn er kwetsbaar voor, en dierenartspraktijken zijn daarop geen uitzondering.

cyberaanvallen dierenartspraktijken

Afbeelding via Pixabay onder CC0.

In de zomer van 2017 hebben twee grote cyberaanvallen wereldwijd de krantenkoppen gehaald. Eerst kwam WannaCry, een virus dat alle data van een apparaat of netwerk gijzelt en daarom ransomware of ‘gijzelsoftware’ wordt genoemd. Bij deze aanval werden maar liefst een half miljoen computers, tablets en andere toestellen gegijzeld.

Een kleine maand later kwam NotPetya, een soortgelijke ransomware die zich razendsnel door bedrijven van alle maten en in alle landen wist te verspreiden.

Zoals bleek bij de vele bedrijven die met WannaCry en NotPetya zijn besmet, is een cyberaanval overleven helaas niet zo simpel als wat losgeld betalen en uw data terugkrijgen.

Hoe kunt u er als dierenkliniek voor zorgen dat uw praktijkdata en de persoonsgegevens van uw klanten veilig blijven? Ook hiervoor geldt, ‘voorkomen is beter dan genezen’: blijf op de hoogte van de veiligheidsrisico’s voor uw kliniek en ga hier proactief mee aan de slag.

Is mijn dierenartspraktijk beveiligd tegen cyberaanvallen?

Ziekenhuizen en andere bedrijven die gebruik maken van medische gegevens, zijn volgens deskundigen bijzonder kwetsbaar voor ransomware-aanvallen. Er zijn ook meerdere voorbeelden van het gijzelen van computersystemen bij dierenartspraktijken en diergeneeskundige instellingen.

ransomware dierenklinieken

Afbeelding via Pixabay onder CC0.

U heeft waarschijnlijk meerdere apparaten in uw kliniek die verbonden zijn met uw netwerk, van computers tot smartphones. Een kwetsbaarheid in slechts één van deze apparaten, is het enige wat een hacker nodig heeft om uw praktijk in gevaar te brengen.

Lokale server = groot risico op ransomware

Het opslaan van uw data op een lokale server, zorgt voor meerdere risico’s in uw praktijk.

Er zijn twee soorten praktijkmanagement software. Maakt uw praktijk gebruik van een server-gebaseerd systeem, dan worden al uw computers en werkplekken direct aan die server gekoppeld. Houd er rekening mee dat er maar één slecht- of onbeveiligd apparaat binnen uw netwerk nodig is, om het hele systeem onveilig te maken voor ransomware aanvallen.

Alle data die op die server staat, komt daardoor óók in gevaar. Heeft de server al een tijdje geen updates of onderhoud gehad, dan is het risico nog vele malen hoger.

Cloud software = een grote stap richting cyberveiligheid

De tweede soort praktijksoftware slaat al uw data online op. Dit type software heet ‘Cloud-gebaseerd’, ‘web-gebaseerd’ of gewoonweg ‘online’ praktijkmanagementsoftware.

Cloud-gebaseerde praktijkmanagementsystemen maken meerdere kopieën van uw data en verspreiden deze door meerdere beveiligde datacentra. Animana slaat bijvoorbeeld alle data op in het Amazon Web Services datacentrum in Frankfurt. Dit scheidt uw data een uw apparaat van elkaar. Hierdoor wordt het risico veel kleiner dat een geïnfecteerd toestel de ransomware door uw hele systeem verspreidt.

Wordt uw computer wel besmet, dan kunt u deze computer afschrijven, maar gelukkig blijft al uw data veilig in de Cloud. Niet getreurd – u kunt gewoon door blijven werken op een smartphone, tablet of andere werkplek!

Bent u klaar voor de toekomst van praktijkmanagement?

Klik op de knop om vrijblijvend een demo te krijgen van IDEXX Animana, de Cloud-gebaseerde praktijkmanagement software ontwikkeld voor én door dierenartsen.

Hoe kan ik mijn kliniek tegen cyberaanvallen beschermen?

Ongeacht of u al in de Cloud werkt of niet, kunt u deze tips volgen om de veiligheid van uw praktijkdata te waarborgen.

  1. Zorg ervoor dat automatisch bijwerken aan staat op uw besturingssysteem. Als u gebruik maakt van een verouderd besturingssysteem zonder ondersteuning (zoals Windows XP) is uw risico veel hoger. Ook systemen met ondersteuning en regelmatige patch releases (zoals Windows 7) lopen risico wanneer de updates niet regelmatig uitgevoerd worden.
  2. Schaf antivirussoftware aan én zorg dat die up-to-date blijft. Controleer de automatische update-instellingen. Heeft u geen antivirussoftware, dan is nu de tijd om deze aan te schaffen. Er zijn veel opties, zowel gratis als tegen betaling.
  3. Let goed op welke e-mails en bijlagen u opent. E-mail is één van de meest voorkomende manieren om systemen met ransomware te besmetten. Kijk goed naar het mailadres van de afzender van de mail om zeker te weten dat u deze kent; zo niet dan kunt u het beste het bericht direct verwijderen. Ga uiterst zorgvuldig om met Microsoft Officebestanden die het gebruik van “macro’s” aanraden. Schakel macro’s niet in en verwijder het bericht permanent wanneer u niet weet dat het een betrouwbaar bericht van een bekende afzender is.
  4. Maak regelmatig backups. Maak dagelijks backups van al uw belangrijke data en houd alle versies voor tenminste een maand bij. Het is ook handig om een offline backup te hebben, bijvoorbeeld op een USB-stick of externe harde schijf.

Wat moet ik doen als mijn computer besmet wordt?

Er is een aantal stappen dat u kunt volgen wanneer u denkt dat u met een cyberaanval te maken hebt.

  1. Ontkoppel uw computer van uw netwerk of wifi en verwijder eventuele externe schijven of USB-sticks. Dit vermindert het verspreiden van de infectie.
  2. Stop onmiddellijk met werken op de computer. Maar let op: start de computer niet opnieuw op! Dit omdat er bepaalde tools beschikbaar zijn om data terug te krijgen, mits het toestel nog niet herstart is geweest.
  3. Neem gelijk contact op met uw IT-specialist.
  4. Heeft u geen IT-specialist, kijk dan naar betrouwbare websites zoals Avast en NoMoreRansom.org.

Uw praktijk veilig houden op lange termijn

Ongeacht wat voor soort software uw praktijk heeft, is het nooit zo belangrijk geweest om zeker te weten dat uw data veilig is. Zorg ervoor dat de software op al uw apparaten actueel blijft en dat automatische updates ingeschakeld zijn.

Zelfs dat blijkt vaak niet voldoende te zijn om de veiligheid van uw praktijkdata te garanderen.

Daarom kiezen steeds meer bedrijven ervoor om in de Cloud te gaan werken, deels om hun cyberveiligheid te optimaliseren. In de veterinaire branche, waarbij data een steeds belangrijker rol speelt, is uw dataveiligheid van groot belang.

Bent u nieuwsgierig naar de andere voordelen van werken met een modern Cloud-gebaseerd praktijkmanagementsysteem? Schrijft u zich dan nu in voor onze nieuwsbrief om relevante informatie te ontvangen over dataveiligheid en praktijkmanagement.