Geloof in feiten, niet in meningen…

2 mins

Maak jij beslissingen op basis van gevoel of op basis van informatie? Ik durf te stellen dat je de meeste beslissingen maakt op basis van het eerste. Ons instinct is om snel terug te vallen op gevoel, maar de vraag is dan of dit het juiste is om te doen. Je wilt immers altijd het “wat als” gevoel achteraf voorkomen.

Als dierenarts, eigenaar van een kliniek of praktijkmanager kun je in veel gevallen geen beslissingen nemen zonder eerst onderzoek te doen. Waarschijnlijk vraag je meningen van collega’s, klanten, draai je rapportages en vergelijk je modellen voordat je een beslissing neemt. Je wilt immers zoveel mogelijk achtergrond, inzicht en informatie hebben voordat je een beslissing neemt of van strategie verandert.

“Kan ik de aanschaf van een dentale röntgen verantwoorden; hoeveel gebitten doen we eigenlijk?” – “Zouden wij ons als kliniek misschien meer moeten focussen op konijnen? Is dat een interessante kans voor ons?” – “Wat doet onze kliniek eigenlijk gemiddeld per consult in de spreekkamer, en welke medewerker blinkt hierin uit?”

Data en analyse maakt zaken inzichtelijk

Zonder een zogenaamde “Deep Dive” is het moeilijk om op de bovenstaande vragen antwoord te krijgen. Natuurlijk kan je aan collega’s en medewerkers om hun advies vragen, maar geeft dit jou de juiste antwoorden, of zijn het slechts meningen op basis van gevoel?

Soms zitten de zaken anders in elkaar dan ze op het eerste oog lijken. Bekijk als voorbeeld eens de onderstaande grafiek. Door opinie en nieuws heb je wellicht een ander beeld van de situatie. Door bestaande informatie te visualiseren en inzichtelijk te krijgen ontstaat een beter en eerlijk beeld.

Bron: https://ourworldindata.org/does-the-news-reflect-what-we-die-from

In de grafiek hierboven wordt gekeken naar waar mensen in de Verenigde Staten daadwerkelijk aan overlijden in vergelijking met wat ze zoeken op Google en waar de media het over hebben. Hieruit bleek dat het aantal mensen dat overlijdt aan terrorisme of moord verwaarloosbaar is in vergelijking met het aantal mensen dat overlijdt aan hart- en vaatziekten en kanker. Maar terrorisme en moord zijn waar de media zich in bijna 50% van hun berichtgeving op richten. Gebaseerd op het media-gedreven verhaal is het zeer gemakkelijk om te geloven dat de Verenigde Staten een gevaarlijk land is. In feite is dat natuurlijk niet zo.

 

“Without data you’re just another person with an opinion.”
– W. Edwards Deming

 

Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke vooroordelen en meningen die men gebruikt om een verhaal te creëren of een beslissing te nemen. Dit kan van invloed zijn op hoe we naar data kijken. Dus zelfs als de gegevens ons één ding vertellen, zien we misschien iets heel anders.

Rapportage of visualisatie

De informatie die data ons geeft is soms moeilijk te begrijpen. Toch kan je uit Animana al heel gemakkelijk de juiste data halen die jou een beter beeld kunnen geven van de werkelijke situatie van jouw praktijk. Door jezelf bekend te maken met rapporten kan jij snel en gemakkelijk de juiste beslissingen kunt nemen voor jouw praktijk.


Ook interessant:

Laten we eens kijken wat IDEXX-software voor uw praktijk kan betekenen

Vul het onderstaande formulier in en we nemen contact met u op.